Paratekvondo

Svetska tekvondo federacija (WTF) je započela razvoj tekvondo-a za osobe sa invaliditetom davne 2005. godine, uključivanjem osoba sa nedostacima na gornjim ekstremitetima da rade sportske borbe sa malo modifikovanim pravilima prilagođenim osobama sa invaliditetom.

2015. posle 10 godina razvoja i unapređivanja nove sportske grane za osobe sa invaliditetom, para-tekvondo je uključen u porodicu Para-olimpijskih sportova.

2015. osnovan je prvi para-tekvondo klub kod nas, Kobra, a brzo nakon toga i Srpski para-tekvondo savez.

2016. organizovali smo prvo Para-tekvondo prvenstvo Srbije (gde je učestvovalo 12 takmičara) i poslali smo prve takmičare na Otvoreno Prvenstvo Evrope. Na EP je otišlo 3 takmičara iz Tk Kobra i svo troje su se okitili medaljom.

Od 2015. naši takmičari su učestvovali na 4 evropska i 2 svetska prvenstva i osvojili 18 medalja. Plasirali smo prvu takmičarki na POI u Tokiju 2020 Danijelu Jovanović i imamo velike šanse da plasiramo i drugog takmičara Nikolu Spajića.

Osobe sa invaliditetom se klasifikuju u sledeće klase:

  • P10 – slepe i splabovide osobe (takmiče se u formama)
  • P20 – osobe sa intelektualnim nedostacima (takmiče se u fromama)
  • P30 – osobe sa fizičkim/motoričkim nedostacima (takmiče se u formama)
  • K40 – osobe sa nedostacima na gornjim ektremitetima, nedostaje deo jedne ruke ili cela ruka ili obe ruke (takmiče se u borbama)
  • P50 – osobe u kolicima (takmiče se u formama)
  • KP60 – gluve i nagluve osobe (takmiče se i u borbama i u formama)
  • P70 – osobe patuljastog rasta (takmiče se u formama)

Vežbanje za osobe sa invaliditetom je besplatno u PTK Kobra.

http://tkkobra.org.rs/wp-content/uploads/2020/09/ptk.jpg

Nedeljni raspored treninga

Nedeljni raspored treninga

http://tkkobra.org.rs/wp-content/uploads/2020/09/dance_circle_01.png

Ima jedna stvar dobra, to je naš klub KOBRA. Dwit, Chirugi i Dolyio chagi, udarci su koji nisu blagi. Trenira nas Boki San, crni pojas sedmi dan. Od kobrica svuda vrvi, na turniru mi smo prvi! Da budemo smireni, uči nas on, hrabri i spremni za najviši tron! Bijemo nogom, bijemo rukom, za borbu smo spremni i sa gladnim vukom. Na treningu, vidiš, složni smo svi, zato te zovemo, dođi i ti! Pobede, pehari i zlatne medalje, samo nas guraju da idemo dalje. Kada nas pita: „Najbolji ko je? Da nije možda leteće prase?“, mi viknemo glasno: „Boki to je! I sve kobrice, zna se!“